De Black Badge is een levenshouding.

"De Black Badge is een levenshouding, een facet van Rolls-Royce dat vooral rebellen zal aanspreken, zij die risico's durven nemen, lak hebben aan regels en lachen met conventies. Ze zijn rusteloos van geest, doen geen toegevingen en willen de wereld veranderen. Technisch en esthetisch gezien is de Rolls-Royce Badge het alter ego van Rolls-Royce: donker, assertiever, krachtig en barstensvol zelfvertrouwen, en heel erg veeleisend. Met de Black Badge hebben we één van de meest dominerende creaties ooit gemaakt in het landschap van de luxewagens. Het is een écht scharniermoment voor ons merk."

Torsten Müller-Ötvös,  directeur bij Rolls-Royce Motor Cars.

 

Inleiding

Sir Malcolm Campbell, Howard Hughes, Keith Moon, Yves Saint-Laurent, Mohammed Ali en onze eigen Charles Rolls...Stuk voor stuk jonge gentlemen gedreven door een rusteloze geest, klaar om de wereld op hun eigen manier te veranderen. Ongehinderd door sociale conventies leven deze wereldverbeteraars op het scherp van de snee, met een sterk geloof in eigen kunnen, klaar om de grenzen te verleggen en om hun eigen visie te realiseren. Stuk voor stuk durvers die hard leven, hard werken en het spel hard spelen.

De huidige generatie van jonge, vastberaden wereldverbeteraars doen al even weinig toegevingen op hun manier van leven als hun beroemde voorgangers. Ze bewandelen onbetreden paden, leven een onconventioneel leven, bezeten door een donkere obsessie voor hun eigen levensdoelen en realisaties, en gedreven door een echte adrenaline rush.

Voor hen is leven genieten, en zij bepalen de regels.

En wanneer de dag voorbij is, en de slag gewonnen, trekken ze vol vertrouwen de nacht in. Ze gaan waar de nacht hen voert, en plukken de vruchten ervan als hun verdiende beloning.

Veeleisend, zowel in hun levensstijl als in hun streefdoelen, stellen ze de hoogste eisen aan de symbolen van hun levensstijl. Meer en meer willen deze persoonlijkheden hun succes tonen met tekenen die een perfecte symbiose brengen tussen hun leven en de merken die ze verkiezen.

Veel van deze persoonlijkheden neigden de laatste jaren naar het vernieuwde Rolls-Royce als een merk dat het best hun persoonlijke levensstijl belichaamt, net zoals hun voorgangers dat ooit deden.

Net zoals ze hun eigen grenzen voortdurend verleggen, vroegen ze aan Rolls-Royce om net hetzelfde te doen. Gefascineerd door de oneindige mogelijkheden die de Bespoke filosofie biedt, vroegen ze aan het merk om "een Rolls-Royce te maken als nooit tevoren, een Rolls-Royce die niet alleen een reflectie is van onze levensopvatting, maar ook fundamenteel anders is, net zoals wij."

Het heet dan ook geen wonder dat Rolls-Royce, dat altijd klaarstaat om aan de wens van een klant tegemoet te komen met een Bespoke antwoord, eens te meer zijn kunnen heeft getoond als het grootste toonaangevende luxemerk ter wereld. Rolls-Royce transformeerde haar eigen merkiconen en belichtte een duistere kant van haar karakter dat beter aansluit bij de verlangens van een nieuwe generatie van succesvolle personen.

Het resultaat: de Black Badge.

 

Een alter-ego voor een nieuw soort klant

De Rolls-Roye Black Badge richt zich tot een meer donkere, assertievere en meer veeleisendere esthetiek van deze klanten. Als een écht Bespoke antwoord op hun wensen had de interactie tussen merk en klant een ingrijpend effect op het uiterlijk en het karakter van de Rolls-Royce Ghost en Wraith. Het resultaat is de Ghost Black Badge en de Wraith Black Badge.

"Vandaag kan ik aankondigen dat Rolls-Royce een permanente reeks van Bespoke wagens zal creëren voor een groep van jonge, gedreven, self-made mensen die een gedurfde lyfestyle statement maken," vertelt Torsten Müller-Ötvös, directeur bij Rolls-Royce Motor Cars. "Door middel van een unieke samenwerking met deze nieuwe klanten creëerde Rolls-Royce de 'Black Badge', de ultieme wagen op het vlak van pure luxe en automobieltechniek. Technisch en esthetisch gezien is de 'Black Badge' het alter ego van de Rolls-Royce Wraith en Ghost: donker, assertiever, krachtiger, veeleisender. Het is een echt scharniermoment voor ons merk."

Giles Taylor, directeur design bij Rolls-Royce Motor Cars, verklaart: “Met de Black Badge komen we tegemoet aan de eisen van deze nieuwe klanten. Niet alleen verlangen zij naar een alternatief imago voor zichzelf, ze wensen ook dat het onderbouwd wordt door echte Rolls-Royce automechaniek. De ziel van de Black Badge toont zichzelf via een aantal zorgvuldig bestudeerde designelementen die een meer donkere interpretatie van luxe en raffinement brengen. Nieuwe materiaalaccenten en nuances worden gecombineerd om te beantwoorden aan de smaken van een klasse van dynamische klanten die een iets scherpere kijk hebben op de uitdagingen van het leven.

Met dit manifest als uitgangspunt transformeerden de Rolls-Royce designers, ingenieurs en vakmannen de Ghost en Wraith op verschillende, subtiele manieren. Zij beoogden meer donkere, assertievere en scherpere Black Badge alter ego’s die evenveel van elkaar verschillen als van hun andere broers. Het resultaat? Twee wagens die op het eerste gezicht gelijkaardige visuele signalen afgeven, maar onder het oppervlak gaan twee heel verschillende nachtdieren schuil.

 

De inhoudelijke transformatie van een icoon.

Samen met de Pantheon-grille vormen het bekende dubbele R-logo
en de Spirit of Ecstasy de ware belichamingen van het merk Rolls-Royce. Nochtans hebben deze gekoesterde merksymbolen al eerder en in gelijkaardige omstandigheden een identiteitsverandering ondergaan.

Zo veranderde Sir Henry Royce zelf in 1933, geheel in lijn met de echte Bespoke filosofie, het traditionele rood-op-zilver van het dubbele R-logo in zwart-op-zilver. Zo zorgde hij ervoor dat het logo niet botste met de kleurkeuzes voor het koetswerk van topklanten zoals de Prins van Wales.

Ook de iconische Spirit of Ecstasy figuur onderging in de loop der jaren een aantal veranderingen, zowel op het vlak van design als van gebruikte materialen. Ze was ooit groot en rechtopstaand, dan weer knielend en naar voor hellend om meer dynamiek te suggereren, ze werd gemaakt van goud, zilver, kristal en roestvrij staal, ze werd versierd met juwelen, verlicht en hoger getild.

Opnieuw wijzen de Spirit of Ecstasy en de iconische dubbele R ons de weg met de nieuwe interpretatie van de ‘Black Badge’. Ogenschijnlijk ondergaan de Ghost Black Badge en de Wraith Black Badge een heel gelijkaardige transformatie.

De transformatie begint met de ‘Vliegende Dame’. Die verandert niet van vorm, houding of materiaal, maar wel van kleur om de obsessie van de eigenaar voor de duisternis te onderstrepen. Ze ontpopt zich tot een zwart, glimmende vamp die onverschrokken door de nachtelijke stad scheert. Maar de transformatie voltrekt zich ook bij de andere iconische symbolen van de Ghost Black Badge en Wraith Black Badge. Het dubbele R-logo op de boeg, zijflanken en achterzijde van elke Black Badge wagen worden zilver-op-zwart, terwijl chrome afwerkingen zoals op de grille vooraan, kofferdeksel, lage luchtinlaat en uitlaatpijp verdonkeren.

De kracht van de Black Badge laat de aarde vibreren via nieuwe carbon- en lichtgewicht aluminiumwielen die speciaal voor de Ghost Black Badge en Wraith Black Badge werden ontworpen. De nieuwe wielen, ontwikkeld door Rolls-Royce over een tijdspan van vier jaar, bevatten 22 lagen glasvezel die in drie richtingen werden gelegd en aan de buitenranden van de wielen terugplooien om uiteindelijk 44 lagen weerstand te vormen. Extra kracht wordt geleverd door de in 3D gesmede, aëronautische aluminium naaf die verbonden is met de velg door middel van titanium bevestigingselementen geïnspireerd op de ruimtevaarttechnologie.

De Black Badge brengt de kleur zwart tot nieuwe gradaties van intensiteit. De talloze verf- en laklagen die gebruikt worden voor de Black Badge worden herhaaldelijk met de hand gepolierd: het meest veeleisende verf- en polierproces dat ooit voor verf werd gehanteerd. Het resultaat is het meest intense en diepste zwart dat ooit werd gebruikt op het koetswerk van een wagen.

Maar natuurlijk: bij Rolls-Royce draait alles om Bespoke. En dus kunnen klanten om het even welke kleur kiezen voor het koetswerk of voor het lederwerk van hun Ghost Black Badge of Wraith Black Badge.

 

Binnenin de Black Badge: geavanceerde luchtvaarttechnologische luxematerialen en oneindige mogelijkheden.

Binnenin de Black Badge wachten u oneindige mogelijkheden dankzij een duistere interpretatie van pure luxe, geïnspireerd op geavanceerde Rolls-Royce materialen en hightech uit de ruimtevaart.

Wat meteen opvalt in het interieur van de Black badge is de afwerking in aëronautisch  koolstofvezelcomposiet verweven met aluminium, materiaal dat men vaak aantreft aan de buitenkant van Stealth vliegtuigen. Dit futuristisch materiaal werd in Goodwood geherinterpreteerd tot één van de meest innovatieve premium luxematerialen ter wereld.

Om dit geweldige, innovatieve materiaal te creëren werden draden aëronautisch aluminium van slechts 0,014mm diameter zorgvuldig samengewoven en vervolgens verbonden met koolstofvezel. Dit oppervlaktemateriaal wordt ten slotte bedekt met zes lagen lak, gedroogd gedurende 72 uur en uiteindelijk manueel gepolierd tot het glimt als een spiegel.

Naast de ontwikkeling van dit luxemateriaal werden de luchtroosters op het dashboard en achteraan verdonkerd dankzij het gebruik van Physical Vapour Deposition. Deze oppervlaktetechniek is één van de weinige technieken die toelaat om metaal te verven zonder dat de onderdelen verkleuren of dof worden door herhaaldelijk gebruik.

In het dashboard treffen we een nieuwe Black Badge klok aan waarvan de wijzers een oranje tip hebben en de wijzerplaat versierd is met het  ‘Unlimited’-oneindigheidslogo dat al eerder opdook in de befaamde Phantom Drop Head waterspeed die in 2014 werd gecreëerd ter ere van het snelheidsrecord van kampioen Sir Malcolm Campbell. Net zoals Campbell heeft de eigenaar van een Black Badge de typische gewoonte om grenzen uit te dagen of te negeren, een kenmerk dat toegejuicht wordt met het ‘Unlimited’-logo.

Het ‘Unlimited’-oneindigheidslogo is ook geborduurd op de binnenbekleding van de Black Badge. Voor nog meer effect wordt het zwarte leder in de Ghost Black Badge gecombineerd met levendige kleuren zoals Tailored Purple en met Colbalto Blue in de Wraith Black Badge.

De final touch? Het stemmige sterrenlicht gecreëerd door de zwarte bovenbekleding en dat door het blinkende dashboard doorheen het hele interieur wordt verspreid, zorgt voor een duistere ambiance.

 

Rolls-Royce autobouwkunst en technologisch raffinement: het diepere karakter van de Black Badge treedt op verschillende, subtiele manieren aan het licht.

De Ghost Black Badge en Wraith Black Badge zijn heel verschillende Rolls-Royces. En sowieso zijn ze als geen Rolls-Royce ooit tevoren.

De Ghost, gelanceerd in 2009 en vernieuwd in 2014, is niet zomaar een wagen: het is de krachtigste interpretatie ooit van een Rolls-Royce ‘limousine’ die vooral succesvolle ondernemers aantrekt die zowel zelf graag rijden als willen rondgereden worden. De Wraith, geïntroduceerd in 2013, is de ultieme Gran Turismo van elke gentleman, een wagen voor wie liefst het stuur zelf in handen neemt.

Hoe deze twee geweldige wagens op een authentieke manier doordringen met de Black Badge ziel zonder aan hun essentie te raken?

“De Black Badge stelde de Rolls-Royce ingenieurs voor een fantastische uitdaging. We hebben altijd al gewerkt met topwagens, wagens die beschouwd worden als de beste ter wereld,” vertelt Philip Koehn, directeur engineering bij Rolls-Royce Motor Cars. “Autobouwkundige uitmuntendheid en technologisch leiderschap staan al 112 jaar centraal in het Rolls-Royce merk. De Black Badge Rolls-Royces vormen daarop geen uitzondering, ze zetten deze traditie verder. Voor ons was het essentieel dat de esthetische aantrekkingskracht en belofte van de Black Badge Ghost en Black Badge Wraith onderbouwd werden met superieur ingenieurswerk. De wagens moesten niet alleen van elkaar verschillen, maar ook hun eigenaars iets wezenlijks anders bieden dan de basismodellen: een meer bezielde en extatische beleving, maar dan in pure Rolls-Royce traditie.”

Met de Ghost Black Badge genieten de passagiers achteraan van een ultiem comfort, ook wel eens het ‘vliegend tapijt’-gevoel van Rolls-Royce genoemd. De ingenieurs gebruikten de flexibiliteit van de 6.6 liter V12 motor om de Ghost Black Badge nog iets dominanter te maken. Subtiele motoraanpassingen verhogen het vermogen met 40pk naar 603pk (450kw) en de torque met 60Nm (840Nm) in vergelijking met de huidige Ghost. De upgrade naar de 8-traps automatische versnellingsbak geeft de Ghost Black Badge nog meer pit bij het ontketenen van zijn kracht.

Een intuïtief afgestelde gasrespons met intelligente geautomatiseerde elektronica zorgt voor een nog nauwkeurigere respons van de versnellingsbak. Voorbij 25% van de slag van het gaspedaal gedraagt de versnellingsbak zich anders: langere overbrengingen en 200 tpm tot 500 tpm hogere schakelmomenten, afhankelijk van de versnelling. Bovendien vergt een terugschakeling 20% minder druk op het gaspedaal, waardoor de Ghost Black Badge nog prompter reageert op de bedieningen van de bestuurder. Bij het remmen wordt bij ietwat lagere toerentallen teruggeschakeld, wat voor meer veiligheid van de extra motorrem zorgt en de rijervaring nog pittiger maakt.

Dankzij wijzigingen aan de ophanging en de stuurinrichting, alsook de inbouw van nieuwe aandrijfassen, blijft de Ghost Black Badge een uiterst luxueuze rij-ervaring verzekeren en is hij net iets meer bestuurdersgericht.

De Wraith Black Badge is dan weer helemaal iets anders.

Met zijn 623pk (465kw) is de Wraith niet alleen de meest krachtige Rolls-Royce ter wereld, maar ook het meest bestuurdersgerichte model uit de Rolls-Royce's familie. De ingenieurs weten hoe bezield en grensverleggend deze nieuwe generatie klanten door het leven gaat; daarom hebben ze zich met hart en ziel ingezet om deze fenomenale fastback coupé unieke karaktertrekken te geven.

Door extra torque (+ 70Nm) bovenop het al aanwezige hoog vermogen te zetten en een volledig nieuw ontworpen luchtvering, nieuwe aandrijfassen en een opgewaardeerde 8-versnellingsbak te ontwikkelen, heeft Rolls-Royce een nog meer bestuurdersgerichte, vinnige Wraith vervaardigd. Daarbij werden de intrinsieke elementen van het vloeiende ‘vliegend tapijt’-gevoel van Rolls-Royce behouden.

Ook hier geeft de upgrade naar de 8-traps automatische versnellingsbak de Wraith Black Badge nog meer pit bij het ontketenen van zijn kracht.

Ook de Black Badge Wraith kan bogen op intuïtief afgestelde gasrespons. Voorbij 25% van de slag van het gaspedaal zijn de overbrengingen langer en de schakelmomenten 300 tpm tot 500 tpm hoger, afhankelijk van de versnelling. Voor het schakelen wordt het toerental van de Wraith Black Badge op 6000 tpm gebracht wanneer de gashendel 80-100% geopend is. Dit zorgt voor een gevoel van directe gasrespons bij het aanhouden van een pittige rijstijl met meer piekvermogen. Met de intuïtieve gasklep in de midrange (ca. 70% tot 80% geopend) gaat de versnellingsbak over tot een sneller schakelpatroon.

Tijdens het vertragen of remmen wordt bij en ietwat lager toerental teruggeschakeld, wat voor meer veiligheid van de extra motorrem zorgt en de rijervaring nog pittiger maakt.

Het resultaat is een strakkere en iets meer gespierde rij-ervaring, met een aanzienlijk verhoogde bestuurbaarheid, een uitzonderlijke stuurfeedback en een onberispelijk bochtgedrag.Dankzij de snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging voelt de auto veel veiliger aan, zelfs bij hoge snelheden, doordat de stuurbekrachtiging zich aan de snelheid van de auto aanpast.

Always conscious of the safety of its owners and other users of the road, Rolls-Royce has also upgraded the brakes of both Black Badge models, increasing the diameter of the front brake discs by one inch for a swifter and more direct brake pedal response. As a final safety enhancement, Wraith Black Badge has been equipped with automatic LED headlights ensuring optimum night vision while scything through the dark.